Er is niet altijd een schoorsteen nodig voor rookafvoer

Voor iedere woonsituatie een rookkanaal

Het juiste rookkanaal is de basis voor het functioneren van uw haard of kachel. Niet alleen wilt u genieten van uw haard of kachel, ook veiligheid speelt een belangrijke rol. Als schoorsteenspecialist leveren, monteren, repareren en onderhouden wij zowel enkelwandige als dubbelwandige rookkanalen. Bel 073-6564441 voor meer informatie of vul het contactformulier in.

Bespaar op uw energierekening

De diameter van het rookkanaal bepaalt hoe snel de rookgassen afgevoerd worden. Is die te klein, dan kan de rook niet weg en stikt het vuur. Bij een te grote diameter valt de trek weg en ook dan gaat de haard of kachel uit. Onze specialisten stemmen het rookkanaal perfect op uw houthaard of kachel af. Dit zorgt voor maximale warmte, waarmee u bespaart op uw energiekosten.

Uiteraard nemen wij bij het installeren van uw rookkanaal ook de veiligheidseisen in acht. 

Ruim aanbod rookkanalen

Wij bieden u tal van slimme oplossingen voor het afvoeren van rookgassen in de woningbouw, maar ook de utiliteitsbouw. Heeft u vragen? Neem contact op. Wij helpen u graag bij de systeem-, isolatie- en materiaalkeuze van uw rookgasafvoer.

Dubbelwandige rookkanalen

Heeft u geen schoorsteen, maar u wilt wel een houtkachel? Dan is een dubbelwandig rookkanaal de oplossing. Dit systeem kan namelijk in vrijwel ieder huis gemonteerd worden omdat het systeem uit losse elementen bestaat. Dus ook te gebruiken bij verlenging van de schoorsteen of als renovatie van een bestaand, gemetseld rookkanaal onmogelijk is.

Een dubbelwandig rookkanaal biedt meerdere voordelen, zoals:

  • De losse elementen zijn geïsoleerd waardoor rookgassen minder snel afkoelen
  • Door de gladde binnenmantel is er een minimale roetafzetting
  • Deze systemen zijn geschikt voor elk type warmtebron

Wij leveren en installeren merken als Metalotherm, Holetherm, Tubest, Negarra en Poujoulat.

RVS Flexibele Rookkanalen

Voor renovatie of optimalisatie van bestaande schoorstenen gebruiken wij een flexibel enkelwandig rookkanaal. Deze bestaat uit één geheel en trekken we door het oude kanaal. Moeilijke bochten en hoeken in het bestaande rookkanaal zijn hierbij geen enkel probleem voor ons. In de meeste gevallen monteren we een flexibel rookkanaal zonder hak- of breekwerk. U kunt nog dezelfde dag weer veilig stoken.

Een enkelwandig flexibel rookkanaal is in de volgende situaties een goede oplossing:

  • Na een schoorsteenbrand
  • Als blijkt dat het huidige schoorsteenkanaal in slechte conditie verkeerd
  • Als op de buitenzijde van het schoorsteenkanaal bruine vochtplekken zichtbaar zijn (blister)
  • Wanneer u tijdens het gebruik van kachel of haard een rooklucht waarneemt op de bovenliggende verdiepingen

Een groot voordeel van een flexibel rookkanaal is dat deze uit één stuk bestaat, waarbij de vorm en diameter hetzelfde blijven. Zo ontstaat er een minimale weerstand in het rookkanaal waardoor er veel minder roetafzetting plaatsvindt. Ook zijn deze ronde, metalen kanalen beter te reinigen.

RVS-voering gas gestookte toestellen

Gas stoken op een gemetseld rookkanaal brengt risico’s met zich mee. De condens/waterdamp die vrijkomt, trekt in de stenen. Na verloop van tijd kan dit door de schoorsteen heen slaan, met als gevolg lekkage op bovenliggende verdiepingen. Ook treedt er verzanding op van de binnenzijde van de schoorsteen, wat lekkage van het rookkanaal veroorzaakt. Door uw schoorsteenkanaal te laten voorzien van een RVS-voering voorkomt u deze problemen.

Vaak zijn schoorsteenkanalen vele malen groter dan de afvoer van gaskachels. Om een goede trek te kunnen garanderen en om afkoeling van de rookgassen te voorkomen is het beter dat het rookkanaal dezelfde diameter heeft als het toestel. Ook om deze reden is een RVS-voering een goede oplossing.

Concentrische rookkanalen

Concentrische rookkanalen worden toegepast bij gesloten gaskachels en haarden. Het rookkanaal bestaat uit een dubbele buis: de binnenbuis zorgt voor de afvoer van verbrandingsgassen en de buitenbuis voor de aanvoer van verse lucht. Om aan de voorschriften van het Bouwbesluit te voldoen ‘omkokeren’ wij de dubbelwandige rookkanalen met brandwerend plaatmateriaal.

Dit systeem werkt met een muur- en dakdoorvoer. Het grote voordeel hiervan is dat u geen schoorsteen nodig heeft. Het is mogelijk om een concentrische rookkanaal te laten installeren in een reeds bestaande rookkanaal, in een woning met mechanische ventilatie of in een open keuken met afzuigkap. Het rendement van een kachel of haard met een concentrisch rookkanaal ligt al snel boven de 70%. Een makkelijke en goedkope oplossing dus.

Cement getrokken rookkanaal (glijmortel)

Als de bouwkundige constructie van uw schoorsteen het plaatsen van een flexibele schoorsteenvoering niet mogelijk maakt, hebben wij een alternatief ontwikkeld: een cement getrokken kanaal. Hierbij wordt het rookkanaal aan de binnenkant voorzien van een speciale vuurvaste pasta. Deze laag dicht alle scheuren en kieren waardoor het rookkanaal weer rook- en gasdicht is. Groot voordeel is dat de diameter van het huidige rookkanaal behouden blijft.